Seinien purku- ja rakennustöitä.


image.jpg

Tosiaan edellisessä postauksessa purettiin pesuhuoneen ja saunan seiniä. Tässä kuvassa puretaan eteisen seiniä ja ihmetellään luupin takaa paneelin alla olevaa alumiinipaperia. Vanhat talot on rakennettu niin että seinät "hengittelee" molempiin suuntiin ja kosteus ulkoa tai sisältä haihtuu seinien läpi sisälle tai ulos. Seinät ei homehdu tuon haihtumisen takia koska kosteus pääsee liikkumaan tavallaan estettä. Jos laitetaan seinän sisään muovipäällyste, ei kosteus pääse sen läpi vaan tiivistyy muoviin vesipisaroiksi ja siten kastelee rakenteet vesisateen tavoin. Saunassa tai kuumassa pesuhuoneessa taas kosteusrasite ilmassa on niin suuri, ettei sen voi antaa mennä seinän läpi vaan se on puhallettava ilmastointikanavan avulla ulos tilasta. Saunassa ja pesuhuoneessa käytetään alumiinipaperia estämään kosteuden haihtuminen seinän läpi ja heijastamaan lämpö takaisin tilaan. Jotta tuuli ei puhalla suoraan sisään, käytetään ilmansulkupaperia kuivissa tiloissa, mutta siitä lisää myöhemmin. Vanhan rintamamiestalon ilmanvaihdon ja seinien toimintaperiaate näin lyhyesti ja selkokielellä ilmaistuna. Näissä tapahtuu paljon virheitä nykyään kun uudet talot rakennetaan aivan eri tavalla kuin vanhat korjataan. Jos osaa rakentaa uutta, ei välttämättä osaa korjata vanhaa. Nyt en osaa sanoa, onko seinien rakenne alkuperäistä vai korjattua, mutta väärinhän tuo on tehty. Ihmettelen ettei paneloinnit olleet huonommassa kunnossa, koska nuo seinät eivät erityisemmin ole hengitelleet ja paneeli lyöty suoraan kiinni alumiinipaperiin. 


image.jpg

No, hujauksessa eteinen oli purettu laudoitukselle. Väliseinään oli paperoitu vuoden 1955 vuoden päivälehteä, ovat tosin lyöty rappusten puolelle joten niiden irroitus saa odottaa remontin "kakkosvaiheeseen". Lehdet oli osoitettu Viljo Maisala -nimiselle henkilölle, joka lienee talon rakentaja ja entinen asukas?


image.jpg

Eristevillat saapui tontille ja valmistauduin laudoituksen purkuun ja pölyävän ja sotkuisan purun säkittelyyn. Olin hankkinut puruimurin jolla purut olisi saaneet kätevästi puhallettua säkkeihin. Yllätys oli kuitenkin suuri, kun 100mm eristetilasta paljastui tyhjät koolaukset. Purua oli ehkä joskus ollut, mutta ei ollut enää. Tämä on yksi syy minkä takia haluan tehdä remontin "pohjia myöden". Tuohon kun olisin lyönyt vaan uudet paneelit ja ihmetellyt kun lauteilla paleltaa. No, työ kuitenkin helpottui kun tarvitsi vain villoittaa seinä. Seinä on siis tehty pääasiassa 600mm jaolla kakkosnelosilla eli 48x98mm tolpilla. Jotain vinolaudan viritelmää siinä on jäykistämässä rakennetta (ensi kesänä julkisivurempan yhteydessä tulee runkoleijona jäykistämään lisää). Tervapaperit eristetilan molemmin puolin. Iloinen yllätys oli, että alajuoksu ja runkotolpat oli hyvässä kunnossa, eikä kosteus ole noussut sokkelista niitä lahottamaan bitumieristeen ansiosta.


image.jpg

Villat seinään ja viereistä seinää auki. Eristevahvuus nyt 100mm. Ekovilla on ilmeisesti kierrätyspaperista tehty ja siitä meinasi nähdä jopa käytetyn sanomalehden otsikot. Villoituksen yhteydessä seiniin tulee tehdä tarvittavat läpiviennit ja sähköjen vedot, koska nyt sen on vielä helppoa.


image.jpg

Hieman huonohko kuva, mutta tässä kuva eteisestä läpi saunaan saakka. Väliseiniin tulee myös 100mm villaa paneelointien väliin. Saunan oviaukkoa nostan hieman, jotta mahtuu moduulimittainen ovi.


Piharakennukseen hankittiin myös uusi ulko-ovi, mallia Mattiovi mökkiovi. Ovi maalataan vielä valkoiseksi, mutta tuollainen ovi sopii ehkä paremmin tälläiseen piharakennukseen kuin normaalit omakotitalon ovet. Ovi oli kokoa 8x19 tarkoittaen että se mahtuu karmeineen 800mm x 900mm kokoiseen aukkoon.