Nyt päästään taas päivittelemään projektia.

Tosiaan, sokkelin kivirykelmiä tarkemmin tutkiessa kävi ilmi, että sokkeli ei suinkaan jatku niiden takana vaan kyseessä ajan rakennustavan mukainen antura. Sokkelia lähdeytty siis valamaan luonnonkivien sekaan. Hieman hämäävää, koska antura on jo approx 20-30 cm maanpinnan alapuolella. Vaikka kevytrakenteinen tölli onkin, ihme ettei ole sen suuremmin painunut tai pullistellut ajan saatossa.

'antura.jpg

Tässä kuvaa anturasta. Tuohon ei oikein mitään eristelevyjä saanut tiiviisti kiinni ja parempi tehdä kunnolla alusta saakka, joten vaihdoin suunnitelmaa ja aloin valmistella anturan valua. Lattian pinta tulee hieman aiottua ylemmäs. Tässä välissä kaivoin pesuhuoneeseen 75mm viemärilinjaa ja lattiakaivo sijaitsee kuvassa vasemmallla seinän vieressä. Otettiin suorakulmion mallinen lattiakaivo, jotta kaato voidaan tehdä vain yhteen suuntaan ja saadaan isompaa lattialaattaa.


muotti.jpg

Yksinkertainen muotti laudasta. Anturasta tulee 20 cm korkea ja nyt kun maata kaivettu sen verran paljon on useampikin vaihtoehto toteuttaa tuleva lattia. Ensimmäinen vaihtoehto olisi seuraava: 100mm salaojittava, 100mm eps lämmöneriste ja 100-80mm valu anturan päälle. Jos lattia keskeltä painuu, voi valu halkeilla reunoilta, mutta lattiapinta nousisi vain 8 cm. Toinen vaihtoehto olisi laittaa salaojittava alimmaiseksi, sen päälle 50mm eps levy ja seuraava 50mm levy lähtisi anturan päältä ja päälimmäiseksi valu. Sallisi 5 cm tasauskerroksen salaojittavan alle, styrox kestäisi painumista anturan ja lattian välissä ehkäisten samalla anturasta tulevaa kylmäsiltaa. Lattiapinta nousisi 13 cm. Kolmas vaihoehto olisi laittaa reilun 100mm tasauskerroksen, salaojittava ja 100mm eps tulisi kokonaan anturan päälle. Lämmöneristeteholtaan parempi, mutta lattiapinta nousisi jo 18-20 cm. No, katsotaan kun "tilanne on päällä" ja levyt on lattialla. Huonekorkeus sallisi kaikki vaihtoehdot, ovea täytyy korottaa joka tapauksessa.

vakmis.jpg

Muutama ranneliike, ja valu valmis. En ollut ikinä betonimyllyllä mitään valanut, mutta se oli yllättävän helppoa. Betoni jäi sopivan jäykäksi ja helpotti siten sen käsittelyä. Anturasta tuli ehkä turhan syvä, mutta nyt on kivet piilossa ja pinta optimaalinen eristelevyjä ajatellen. Maan allehan tuo jää. Betonin määrän arviointi on melko hankalaa, tämän seinän valuun meni 150kg kuivabetonia ja loppui siis kesken. Parempi tilata se 1000kg suursäkki tontille, koska lattian lisäksi on kaikennäköistä oravaa suurempaa koloa paikattavana. Tuet voisi jo poistaa mutta annan olla nyt huomiseen saakka ja sen jälkeen ehtii hyvin kuivata kun teen lattian pohjia valmiiksi. Peshuoneen nurkalle täytyy tehdä päiväykset seuraaville korjaajille ihmeteltäväksi.


pataent.jpg

Pesuhuoneen vanha vesipata on nyt purettu. Peltikuoren alle muuratut tiilet oli kärsineet melko paljon kuumuudesta eivätkä ne olisi kestäneet enää vesipadan siirtoa. Oli siis hyvä päätös purkaa samantien. Saunan kiukaan alla ollut tiilipeti sai myös lähteä, vastaava rakenne tulee siihen jatkossakin, nyt vain paremmalla kapillaarikatkolla, lämmöneristeellä ja kosteuseristeellä. Kestänee seuraavat 50 vuotta.


Kohta päästään rakentamaan jo uutta.