Multaa ja hiekkaa joka puolella!

Eteinen-2.jpg

Eteisestä lähti myös betonilattia pois. Tässä oli kaksi valukerrosta ja välissä oli polystyreenin tapainen eriste. Kumpikin valukerros irtosi suhteellisen helposti ja alla hiekkamaata. Päälimmäinen valu oli selkeästi tuoreempi kuin muut rakennuksen valut, se lienee valettu rakennuksen valmistumisen jälkeen. Valua tehdessä oli kuitenkin unohtunut poistaa puumateriaali valun tieltä, joten esimerkiksi kynnykset ja seinäpanelointi oli alareunasta jäänyt valun alle aiheuttaen niiden lahoamisen. Kuvassa päätyseinällä näkyy hyvin mustat seinäpaneelin päät lattialistan alapuolella.


Pesuhuone-2.jpg

Pesuhuoneen maapohja olikin eteistä kivikkoisempi. Vanhan rakennustavan mukaisesti kivet jätettiin betonivalun alle. Tässä ollaan syvyydessä -15 cm oviaukosta, joten täytyy hieman kaivaa lisää että päästään vaadittuun -30cm syvyyteen.


Sauna-2.jpg

Saunassa on myös jo perusmaa esillä. Saunassa oli paljon enemmän jätetty kiviä valun alle. Vasemmalla sokkelin vieressä menee kiukaan korvausilman putki, samanlaisen ratkaisun teen mahdollisesti itsekin. Saunan ja pesuhuoneen kohdalla on hieman hidastanut sokkelin vierustoille ladotut kivet. En ollut aluksi ihan varma, oliko kivien takana vielä sokkelia vai oliko kivet ladottu kenties sokkelin alle, jolloin niihin ei olisi saanut koskea. Kivien sekaan oli hieman vaikea nähdä, mutta muutaman koekaivuun jälkeen kivet tuntuu olevan sokkelin vieressä, ei sen alla. Onneksi pohjalaattakin oli normaali, seinien sisäpuolelle valettu roskavalu, eikä reunavahvistettu koko töllin painon kantava laatta. Tälläiset pähkäilyt hidastaa tekemistä, mutta kun saa ongelmat selvitettyä ja hyvän vauhdin päälle niin betonia irtoaa todella nopeasti.


Seuraavaksi hieman kaivuu- ja tasoittelutöitä. Jos ennen juhannusta saisi lattiat valettua?