Tällä viikolla en ole ehtinyt työmaalla hääräillä kovinkaan paljoa. Pidetään kuitenkin päivitystahti sunnuntaissa, jotta blogia on helpompi seurata.


Tällä viikolla lisäilin seiniin vielä sen 50 millin ekovillakerroksen. Kylmävesijohto pesuhuoneeseen tulevalle hanalle on myös vedetty, se jätettiin kuitenkin vielä kytkemättä jakotukkiin ja tämä talvi mennäänkin vielä kantovedellä päätalosta käsin. Ulkoseiniin on porailtu myös lisää reikiä korvausilmalle pesuhuoneeseen, saunaan ja eteiseen. Tässä välissä hyvä ja ilmainen vinkki: 100 mm ilmanvaihtoputkelle on hyvä muistaa tehdä 110 mm reikä, muuten se ei asetu reikään paikoilleen. Ilmanvaihto toteutetaan piharakennuksessa jatkossakin painovoimaisena - ns. luonnollisena. Korvausilma ulkoseinien läpi sisälle ja ilma poistuu hormin kautta ulos. Vanhoissa taloissa piippu rakennettiin useista hormeista, joista osa oli savuja varten ja loput ilmanvaihtoa varten. Tässä piharakennuksessa ns. palohormeja oli muistaakseni 3 ja kaksi tai kolme ilmanvaihtohormia. Pesuhuoneen ilmanvaihto toteutetaan seinän läpi puhaltimen avulla tehostettuna, jotta kostea ilma saadaan paremmin vaihtumaan. Puhaltimeksi valikoitui Pax Passad 30, joka käynnistyy aina silloin kun kosteus ylittää asetetun raja-arvon ja sammuu kun kosteus on tarpeeksi matalalla. Kosteuskytkimellä varustettu on melkeinpä ainut sopiva vaihtoehto, koska manuaalisesti kytkettävät tuppaa jäämään käynnistämättä ja ne sammutetaan usein kun huoneesta poistutaan, liian aikaisin. Saunan ilmanvaihto toteutetaan painovoimaisena siten että tuloilma johdetaan 100mm putkella kiukaan ylle ja toisessa nurkassa lauteiden alla on poistoilmakanava. Kuivuminen tehostetaan saunan ikkuna avaamalla. Saunan ilmanvaihdon toteuttamiseen on monia ratkaisuja, itse toteutan sen tämän (klik) sivun ohjeiden mukaisesti, sillä tyyli on koettu toimivaksi. Saunassa tuloilman riittävyydellä on erittäin paljon merkitystä.

Työt jatkuu ensi viikolla, heti maanantaina kivipintojen kimpussa. Monissa kuvissa on vilahtanutkin piippu, joka melko huonossa kunnossa. Piharakennus ollut ainakin kymmenisen vuotta varastokäytössä, sauna ilmeisesti onneksi edes satunnaisesti käytössä. Koska piipun päällä ei aiemmin ollut piipunhattua, pääsi vesi vapaasti kastelemaan piippua ja sisätiloja. Tarkoitus nyt uusia rappaus ja tarkastaa piipun kunto. Tämän jälkeen tilaan nuohoojan paikalle ja arvioimaan slammauksen tarvetta. Piippu voidaan kunnostaa joko slammaamalla eli pinnoittamalla tai putkittamalla, keskustelua aiheesta on käyty melko paljon "makaroni vai spagetti"-tyyppisesti. Pinnoituksen avulla vahvistetaan hormien rakennetta kaikki kolot peittämällä ja vahvistetaan vetoa. Putkitus on helpompi tapa parantaa vetoa, muttei vahvista hormien rakennetta ja pienentää hormin halkaisijaa. Hinnoissa ei tietääkseni ole eroa, teetettynä puhutaan luokkaa 100e/metri. Taipuisan saneerausputken hinta halkaisijasta riippuen 30-60 euroa metri ja sen asennus itse mahdollista.


IMG_1591.jpg

Kuvassa pesuhuoneen vesipadan paikka, josta purettiin vanha pata kesällä. Osa rappauksesta ja maalista onkin rapissut pois itsekseen, nyt tarkoitus naputella kaikki irti lähtevä pois. Tämän jälkeen kolojen tasoitus savulaastilla ja hienotasoitus antiikkilaastilla. Lopuksi maalaus tummalla maalilla. Muurisssa kulkee myös vanha rautainen vesijohto, joka haarautuu tupahuoneen puolelle hanalle ja nousee yläpohjaan kohti vessaa. Tämä vesijohto otetaan luonnollisesti myös pois.


IMG_1586.jpg

Kuvassa koko piippu, josta näkee hyvin kuinka vesi valunut savupellin väleistä piippua pitkin lattialle.


IMG_1588.jpg

Tässä kuvassa saunan pimeä nurkkaus, johon tulee tärkeä elementti: kiuas.



Jatketaan päivityksiä seuraavana sunnuntaina ja katsotaan viikon anti.