Olisiko valu juhannuksena valmis, ei ole. Vanhat talot on siitä hienoja että pinnan alta voi löytyä yllätyksiä.

image.jpg

Tässä ollaan pesuhuoneessa. Hiekkaa lapioitaessa lapio osui melko pinnalla kiveen. Pitkän kaivuun jälkeen kuopasta paljastui melko iso jööti, minkä saunasta pois saaminen on vielä miettimättä. Tulevan lattian yläpinnasta pitäisi kaivaa n. 30cm, jotta saadaan eristeet ja uusi valu mahtumaan ilman korotuksia. Sen takia kivikään ei voi jäädä paikoilleen. Oven karmin takaa alareunassa kurkistaa seuraava kivi ja saunan oven takaa löyty vielä kolmas.


image.jpg

Saunan puolella odotti hiekan alla piilossa myös melko iso siirtolohkare. Tämän kiven esiinkaivuu oli huomattavasti edellistä  kiveä hankalampaa, koska kivi oli sen verran lähellä perustusta, siltä puolen oli melko hankala saada kiveä taivutettua. Tässä kuvassa kivestä on jo lohkottu muutama iso pala ja silti kiveä riittää


image.jpg

Tosiaan lohkottu kivi ulottui 60cm syvyyteen, eli nippanappa perustusten alapuolelle. Aluksi yritin saada kiviä kokonaisina ulos, mutta kivien lohkominen maassa muodostui järkevämäksi vaihtoehdoksi. Hankittiin paikalle siis poravasara 25mm  kiviporanterällä ja 24mm kivikiiloja.  Alkukankeuksien jälkeen niiden avulla kivet sai lohkeamaan ihan nätisti pienemmiksi paloiksi. Hankin myös rälläkän ja siihen timanttilaikan ja sillä olisi tarkoitus myöhemmin siistiä loput betonin palat sokkelista.


Katsotaan miten homma juhannuksen jälkeen etenee. Koko remonttinopeutuu huomattavasti kun saa lattian tehtyä valmiiksi.